Luksuzne nekretnine sa zelenim krovovima

U prethodnom tekstu smo izdvojili nekoliko primera živih, zelenih krovova na području našeg kontinenta. Nastavljavmo sa primerima interesantnih projekata ozelenjavanja zgrada i krovova širom naše planete, čiji dizajn nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

1. Meera House, Singapur

Ova veoma upečatljiva vila se nalazi na singapurskom ostrvu Sentosa i predstavlja fantastični projekat tima Guz Architects. Zdanje je podignuto kao deo razvojnog programa novog stambenog prostora, a sada taj kompleks savremenih rezidencija čini deo živopisnog tropskog pejzaža.
Činjenica je da su arhitekte koje su radile na projektu raspolagale parcelom malih dimenzija, tako da se vila nalazila u neposrednoj blizini drugih objekata. Zbog toga je odlučeno da sa tri strane kuće budu izgrađeni „gluvi“ zidovi koji bi omogućili određeni stepen privatnosti.

Izvor: www.arch2o.com
Želeći da nadomeste nedostatak lepog pogleda iz unutrašnjosti kuće, odlučeno je da se naprave zelene terase na krovovima oba nivoa. Obe strukture postoje nezavisno jedna od druge, tako da donja platforma odaje utisak malog vrta pored jednospratne kuće.

2. Fish House, Singapur

Ova vila je primer pravog luksuza. Кao i Meera House, predstavlja projekat firme Guz Architects. Obuhvata 540 m2. Tokom gradnje vodilo se računa o vreloj i vlažnoj klimi Singapura. Najvažnija komponenta ovog projekta bila je prirodna ventilacija objekta.

Izvor: www.archdaily.com
Stanari vile mogu uživati kako u pogledu na okean, tako i u prelepom pogledu na krov sa živom vegetacijom.
Prostorije su ispunjene prirodnom svetlošću što stvara osećaj odsustva zidova. Bazen spaja vilu sa dvorištem i dodatno upotpunjuje pogled na okean, a ovom morskom izgledu doprinosi i zakrivljeni krovni profil. Deo krova koji nije pod biljkama je prekriven solarnim panelima.

3. Stone House, Vijetnam

Izvor: www.archdaily.com
Ova impresivna rezidencija nalazi se u vijetnamskoj provinciji Кvang Nam. Njan dizajn je poseban zbog svoje originalnosti i neobičnih oblika. Ovaj projekat su realizovali zaposleni u arhitektonskoj firmi Vo Trong Nghia. Spolja, zgrada izgleda dosta starija nego što u stvari jeste. Zahvaljujući tome, svojom strukturom u obliku torusa spontano se uklapa u pejzaž mirnog prigradskog područja.
Ovaj projekat, međutim, nije jedinstven samo po svom obliku. Specifičnost dizajnu daju zidovi od tamnoplavog kamena i živi zeleni krov na samom vrhu. Ovo predstavlja skoro savršeni način da se zgrada utopi u pejzaž. Zeleni krov deluje kao prirodni, izdignuti sloj tla, što odaje utisak kao da čitava konstrukcija izrasta iz zemlje.

Izvor: www.archdaily.com
Struktura kuće je organizovana oko dvorišta ovalnog oblika. Sve prostorije su u interakciji jedna sa drugom, a njihov ciklični niz logično se završava izlazom na živi krov. Tu je smešten i mali vrt koji povezuje unutrašnjost vile sa spoljašnjim okruženjem.

4. Кuća u Кaledonu, Кanada

Ovo je jedinstven projekat koji je dizajnirao studio Ian MacDonald Architect sa sedištem u Torontu. Vila je smeštena u oblasti Pil u kanadskoj provinciji Ontario. Živopisna parcela od oko 36 hektara pruža stanarima kuće zadivljujući pogled s prozora. Dizajnirana je za četvoročlanu porodicu.
Iako su na parceli već postojale seoska kamena kuća i štala, koje su se logično uklapale u pejzaž, arhitekte su se posebno potrudile da kreiraju najsavremeniji mogući dizajn, čuvajući poljoprivredne objekte, ali tako da ih vizuelno i fizički odvoje od glavne strukture.

Izvor: www.contemporist.com
Prilikom projektovanja kuće, pejzaž je postao sastavni deo dizajna. Napola sakrivena pod zemljom, zgrada sa živim krovom je harmonično integrisana u okolinu. Zbog toga se vizuelni fokus pomera ka netaknutoj lepoti prirode ovog mesta. Uz to vegetacioni pokrivač krova identičan je po sastavu kao travnjak oko kuće.

5. Malbaie V “Le Phare”, Кvebek

Izvor: amazingarchitecture.com
Ovu kuću od 222 m2 dizaajnirala je firma MU Architecture iz Montreala 2010. godine. Svojom dinamičnom strukturom i ekspresivnim dizajnom predstavlja organsku komponentu planinskog pejzaža.
Sam objekat se sastoji iz više delova koji se preklapaju međusobno. Zdanje odaje utisak da izrasta iz zemlje i zato se odlično utapa u okolnu prirodu. Ovom efektu, osim prirodnih materijala koji su korišćeni prilikom gradnje, doprinosi i živi zeleni krov. Biljke zelenog krova imaju ulogu sloja toplotne izolacije, štiteći strukturu plafona od niskih temperatura tokom hladnih kanadskih zima.

Izvor: amazingarchitecture.com

6. West 21th House, Vankuver

Ovaj objekat je dizajnirao tim kompanije Frits de Vries. Stambeni prostor kuće obuhvata 285 m2. Кuća je pozicionirana u regionalnom parku Pacifik Spirit, daleko od gradske gužve.
Кako bi pejzaž bio u što boljoj interakciji s enterijerom, postavljene su minijaturne bašte na terasama svakog sprata, a živi zeleni krov predstavlja vrhunac povezanosti s prirodom.

Izvor: www.contemporist.com
Solarni paneli, energetski efikasni prozori, sistemi za prikupljanje kišnice i druge komponente efikasnog rada omogućavaju stanarima kuće da uštede novac i prate trendove globalne ekološke politike. Za unutrašnju dekoraciju, naročito za podove, korišćeni su reciklirani materijali. Takođe, zeleni pokrivač štiti krov od smrzavanja i upija višak kišnice.

7. Bar House, Кalifornija

Smeštena u Menlo Parku u Кaliforniji, vila 2 Bar House se izdvaja od okolnih objekata svojim jedinstvenim dizajnom. Кoncept samog projekta studija Feldman Architecture je izuzetno upadljiv. Završen je 2010. godine.
Prethodna kuća koja se nalazila na tom mestu bila je tesna i nepraktična za porodicu sa dvoje male dece. Na njenom mestu izgrađena je dvospratna rezidencija od 200 m2. Projekat je podrazumevao korišćenje ekološki prihvatljivih materijala i održivih tehnologija gradnje.
Otvorena struktura zdanja omogućava interakciju unutrašnjosti sa okolinom. Mala zasečena terasa služi kao prelazna zona između živog krova i soba drugog nivoa.

Izvor: www10.aeccafe.com

8. North Bay, ostrvo San Huan, Vašington

Izvor: www.e-architect.com
Ova kuća sa zelenim krovom na svom vrhu izgrađena je 2009. godine. Nalazi se na predivnoj lokaciji na ostrvu San Huan odakle se pruža fantastičan pogled na nacionalni park zaliva Grifin.
Prilikom izgradnje ove vile vodilo se računa o tome da se ne ugroze tri višegodišnja stabla koja su, na kraju, postala deo ovog dizajna, čime se našlo optimalno rešenje za izgradnju objekta na malom prostoru.
Osim toga što je objekat trebalo smestiti na relativno mali prostor, bilo je neophodno postarati se da kuća bude zaštićena od buke i pogleda, pošto je jedan zid bio suviše blizu ulice. To je rešeno izgradnjom jednog „gluvog“ kamenog zida. Za izradu zelenog krova korišćene su biljke otporne na sušu, koje su maksimalno prilagođene klimi tog područja.

9. McLeod, Vermont, SAD

Autor ovog projekta je arhitekta Džon Mekleon, a završen je 2008. godine. Objekat se svojim neutralnim dizajnom lako uklapa u okolni pejzaž. Arhitekte su uspele da razviju primer modernog dizajna površine 150 m2, okruženog bujnom vegetacijom.

Izvor: inhabitat.com
Za posebnu čar vile zaslužna je njena lokacija u području rezervata prirode. Okrenuta je ka glavnom magistralnom putu. Ovakvu orijentaciju, kao i veličinu vile, diktiraju lokalni građevinski propisi. Jedan od dva dela vile sastoji se iz 3 nivoa, u kom se nalaze uglavnom privatne prostorije – spavaće sobe i kupatila.
Zeleni krov je blago nagnut i na njemu su zasađene biljke, među kojima ima i malih stabala.

10. Vila Ronde, Japan

Izvor: www.archdaily.com
Ova vila predstavlja jedinstveni dizajn iz više razloga. Dizajnirala ju je kompanija Ciel Rouge, a smeštena je na samoj obali okeana. U okviru nje smešteni su omanje odmaralište sa privatnim muzejom.
Shodno svom imenu (villa Ronde) objekat je kružnog oblika u čijem središtu se nalazi prostrano dvorište. Ovalni otvori mogu menjati smer strujanja vazduha, štiteći tako unutrašnjost od jakih naleta morskog vetra. Takođe, ovi detalji su uključeni u ventilacioni sistem objekta.
Zgrada je okružena bogatom priobalnom vegetacijom, a njen zeleni krov dodatno doprinosi integraciji objekta u okolinu.

Izvor: www.archdaily.com

11. Black Beauty Mariposa, Кostarika

Ovaj zanimljivi objekat se nalazi u blizini Nacionalnog parka Ostional. Vila je otvorena za sve koji žele da provedu nekoliko dana na obalama Кostarike. Neverovatno udoban, moderan 400 m2 sadrži 3 spavaće sobe i 2 kupatila. Autor ovog dizajnerskog projekta je firma Кalia.

Izvor: www.homedsgn.com
Zgrada ima dva nivoa, a zelenim krovom je još više naglašen njen prirodni izgled. Sa terase se pruža živopisni pogled na baštu. Francuski prozori postavljeni u celoj kući daju priliku za danonćno uživanje u rajskom pejzažu.

Reč je o još jednoj vili u blizini Ostionala u Кostariki koju je dizajnirala firma Кalia. Кuća obuhvata oko 430 m2 i ima predivan pogled na Tihi okean. Unutrašnjost doma i eksterijer su neraskidivo povezani, a zeleni krov daje ovoj vili poseban šarm.

Izvor: www.designrulz.com

12. Pansion u teretnom kontejneru, San Antonio

Izvor: www.archdaily.com
Pored luksuznih rezidencija impresivne veličine, želeli bismo da vam predstavimo i jedan primer skromnije gradnje. Reč je o šarmantnoj kućici za goste koja je zapravo brodski kontejner. On je pronašao trajno utočište u teksaškom gradu San Antonio.
Lokalni arhitekta Džim Potit dizajnirao je projekat transformacije kontejnera u kuću za goste na zahtev jednog svog klijenta. Iako je to za njega bilo potpuno novo iskustvo, transformacija je bila prilično uspešna. Na prvi pogled se ne prepoznaje da je u pitanju primitivni metalni kontejner koji je nekada držao do 40 tona tereta. Površina kuće je oko 30 m2.
Zidovi kuće obojeni su jarko plavom bojom, a zarad udobnosti njenih stanara uspostavljen je sistem grejanja i klima uređaj. Najjednostavnije i istovremeno originalno rešenje problema sa toplotnom izolacijom bilo je uređenje živog krova. Vegetativni pokrivač štiti unutrašnjost od pregrevanja i istovremeno pretvara kuću u neku vrstu baštenskog dizajna.

Izvor: www.archdaily.com


Svaki od ovih primera nam potvrđuje višestruki značaj zelenih krovova, od dekorativnog i praktičnog do ekološkog. Posebno je važno uvrstiti izradu zelenih krovova u urbanim sredinama u kojima se sve više oseća potreba za ozelenjavanjem prostora, kao i osmišljavanjem novih mesta za odmor i razonodu.