Biljke koje podnose sušu

Sedumi su biljke poznate po svojoj izdržljivosti, što ih čini idealnim izborom za ljubitelje cveća, koji nemaju vremena da mu se posvete. Ukoliko spadate u ovu grupu ljubitelja cveća, predložićemo vam 5 vrsta seduma, koji deluju veoma efektno u ukrasnim ćupovima, saksijama ili bilo kojoj dobro dreniranoj posudi, uz minimum zemlje i minimum zalivanja. Ono što je bitno naglasiti kada su ove biljke u pitanju, jeste da ne vole zatvoreni prostor i vlagu. Bolje uspevaju čak i na mestima izloženim suncu, vetru, hladnoći, nego u zaštićenom i zatvorenom prostoru.

Dajemo vam 5 predloga, koje možete posaditi na vašoj terasi i zaboraviti na njih kada otputujete i obradovati im se kada se vratite.

Sedum Versadense

Pretpostavlja se da specifični epitet „versadense“ potiče od latinskih reči „versus“, što znači „okrenut naopačke ili suprotno“ i „dense“, što znači „tesno zbijeno ili gusto“, odnosi se na način njegovog rasta. Debeljuškasti listići rastu oko stabljike podsećajući na oblik ruže. Dostižu visinu od 15 do 25 cm. Svetlo zelena boja se preliva u nežno roze- narandžastu, a listići imaju sitne dlačice po sebi. Cveta belim, zvezdastim cvetovima.

Sedum Sarmentosum

Proizvodi  dugačke, tanke stabljike koje se ukorenjuju duž zemlje, formirajući prekrivač, ali mogu rasti i u saksiji a grančice ostaviti da se spuštaju ka dole, podsećajući na grane žalosne vrbe. Njegovi listovi su izduženog oblika, žućkasto – zelene boje a cveta žutim zvezdicama, izduženih latica. Raste do 25cm. Poželjno je orezivanje po potrebi. Od ovog seduma ćete lako napraviti nove sadnice, ako orezane grančice posadite, nićiće vam novi sedumi. Ovo pravilo važi i za ostale sedume.

Sedum Mexicanum

Ili Meksički sedum. Postoji puno seduma poreklom iz Meksika, ali ovaj reprezentativac u svetu sekulenata ima Meksiko u svom latinskom imenu. Koristi se za ozelenjavanje zelenih krovova, ali i kao ukrasna biljka. Karakterišu ga jarko zeleni listovi, raspoređeni u kolutove. Listovi su skoro cilindrični, do 2 cm, dugački i oko 0,3 cm u prečniku. Cvetovi su zvezdasti, zlatnožuti i pojavljuju se na cvastima visokim do 30 cm početkom leta. Najbolje ih je gajiti na blago zasenčenom mestu ali odlično podnose i sunce.

Sedum Palmeri (Palmerov Sedum)

Veoma uredan i atraktivan manji sukulent koji formira male grudve do 20cm visine, od 2 i po cm širokih prašnjavo – zelenih rozeta, zaobljenih listova koji se drže na vitkim stabljikama. Uzdižu se nagore i zatim ležu. Zimi tokom nekoliko meseci pojavljuju se blistavo žuti zvezdasti cvetovi u bočnim cvastima koji se izvijaju nadole. Posadite na dobro dreniranom tlu sa puno sunčeve svetlosti ili u laganoj senci, a može podneti i deblju senku. Palmerov sedum je  poznat kao jedan od najtolerantnijih na senku, a kao dodatni bonus zeleni listovi porumene ako se uzgajaju uz jaku svetlost. Ove osobine ga čine sjajnim izborom za terase jer jako lepo izgleda zasađen u saksije.

Sedum Cauticola

Cenjen je zbog svog srebrno-plavog lišća, ovaj sedum ovaj sedum potiče iz Japana. Listovi imaju nijansu sivo-zelene. A kada dođe  jesen,  obradovaće vas krupnim ljubičasto-ružičastim cvetovima koji rastu grupisani u račvastim cvastima. Raste od  do 5 do 7 cm a širi se od 20 do 30cm. Dobro bi bilo orezati ga nakon cvetanja, da bi se vratio u prvobitnu formu.

Ovih 5 vrsta seduma možete gajiti i na terasi ili prozoru, nema potrebe da ih zimi unosite unutra, jer odlično podnose zimu, čak i temperature u minusu, koje se kreću u okvirima umereno kontinentalnog karaktera. Od nege, poželjno je povremeno zalivanje i orezivanje, kako bi zadržali željeni oblik.

BIO PIXEL

Kasete za zeleni krov Bio pixel predstavljaju idealne posude za gajenje seduma.