Zelena arhitektura predstavlja deo arhitekture koji se bavi projektovanjem i izgradnjom objekata koji imaju poseban značaj za životnu sredinu.
Ovakvi objekti su raznoliki, od manjih kuća do velikh stambenih kompleksa ili poslovnih zgrada.
U ovom tekstu prikazaćemo vam nekoliko primera zelene arhitekture i energetski efikasnih objekata.

Australija: Kuća koja proizvodi više energije nego što potroši

Izvor:inhabitat.com
Reč je o montažnoj kući koja je dizajnirana tako da bude maksimalno energetski efikasna. Svetla i prozračna unutrašnjost obložena drvetom sastoji se od održivih i netoksičnih materijala. Na njenom vrhu se nalazi zeleni krov koji doprinosi dodatnoj izolaciji objekta. Takođe, klizni zeleni zidovi leti ublažavaju temperature i prave hladovinu.

 

Švajcarska, Lozana: Kuća s vertikalnim ozelenjavanjem

zelena zgrada

Izvor:stefanoboeriarchitetti.net
Autor ovog velelepnog zdanja je milanski arhitekta Stefano Boeri, a izgrađeno je 2015. godine. Zgrada je pravougaonog oblika, visine 117m; na 36 spratova raspoređeno je 195 stanova, poslovnog prostora, restorana i prostorija za rekreaciju. Međutim, ono što posebno karakteriše ovu zgradu jeste 3000 m2 pod biljkama koje su vertikalno raspoređene, a čine ih 3 vrste kedra i razne žbunaste biljke.

zelana gradnja

Izvor: stefanoboeriarchitetti.net

Zeleni krovovi i živi zeleni zidovi
Prvo su se pojavili krovovi sa živom vegetacijom, a potom su objekte počeli da upotpunjuju i vertikalni vrtovi, odnosno zeleni zidovi kao posebno važne arhitektonske komponente.

zeleni krovovi

 

Izvor:noticiasarquitectura.info
Na fotografiji su prikazani valoviti zeleni krovovi studentskog kampusa kod Pariza, smešteni na površinu od 40000 m2.

Bali, Indonezija: Eko kuća od bambusa
Kao građevinski materijal, bambus je veoma fleksibilan, vizuelno privlačan i izdržljiv. Poseban je i zbog toga što se ne mogu pronaći dva identična bambusova stuba, pa samim tim svaka kuća ima jedinstven oblik. Osim što je estetski interesantan, bambus je značajan jer je ekološki prihvatljiv materijal.

eko kuća

Izvor: www.arch2o.com

Izvesno je da će ideje koje proizilaze iz svih ovih projekata arhitekte i dizajneri dalje razvijati i prilagođavati zelenoj arhitekturi 21. veka.
Koji se dizajn vama najviše dopao?