Živi krovovi – krovovi na kojima rastu biljke

Zeleni krov je širok pojam koji ozančava veliki broj najrazličitijih projekata iz pejzažne arhitekture i hortikulture, izvedenih u cilju ozelenjavanja najvišeg spoljnog dela neke građevine. Svaki zeleni krov može da sadrži raznovrsne biljke i specifičan dizajn. Prema tome, ovakvi krovovi se svrstavaju u tri osnovne kategorije: ekstenzivni, poluintenzivni i intenzivni zeleni krov.  Najčešće se ozelenjavaju ravni krovovi ali nisu retku ni kosi ozelenjeni krovovi. Tehnolodija nam dozvoljava da sadimo biljke na konstrukciji do 45 stepeni nagiba.

Ekstenzivni zeleni krov

Ovo je najjednostavnija vrsta zelenog krova. Podrazumeva  sedume, travnjake i nisko rastinje. Samim tim, njegova infrastruktura je mnogo manje zahtevna i komplikovana, a i održavanje je znatno lakše i pristupačnije. Njihova mala težina i dubina su glavne odlike zbog kojih se klijenti odlučuju upravo za njih.

Poluintenzivni zeleni krov

Prvenstveno je načinjen od nižih, manjih biljaka, ali dolazi do izražaja i veće žbunje, pa čak i drveće. Profesionalno projektovanje garantuje harmoničan odnos među pažljivo odabranim biljkama. Sami radovi pripreme terena su nešto zahtevniji nego kod prvog tipa, ali odabirom adekvatnih biljnih vrsta može se smanjiti ukupni trošak, ali povećati doza otmenosti u izgledu ovakvog zelenog krova.

Intenzivni zeleni krov

Ovo su krovovi složene strukture. Osim žbunja i drveća, mogu da sadrže čak i šetališta ili plantaže za gajenje raznih većih biljnih vrsta. Zahtevaju složenu infrastrukturu, kao što su: sistemi za navodnjavanje i odvodnjavanje, korenske barijere i slično. Dublji su i  teži od drugih zelenih krovova, a zahtevaju i ozbiljno, kvalitetno projektovanje i izvođenje radova.

Shodno Vašim potrebama, tim naših inženjera i radnika, izradiće sve svrste živih korova i odgovoriti najzahtevnijim idejama i to sa najvišim standardima.