Nekoliko zanimljivosti vezanih sa Srbiju i tepih sedume

Ako ukucamo na Google pretraživaču „sedumi“, izaći će nam sajtovi raznih rasadnika i prodajnih mesta, ali obratimo pažnju na njih kako rastu i u prirodi! U svom staništu čak formiraju prirodne tepihe poput onih gajenih radi formiranja zelenih krovova.

Sedum tepisi u Srbiji prirodno rastu u raznim delovima zemlje, posebno u zapadnim i južnim regionima. Poznato je da uspevaju na dobro dreniranim zemljištima, u oblastima sa delimičnom do punom izloženošću suncu. Tepisi su najzastupljeniji u Nacionalnom parku Kopaonik, u centralnom delu Srbije koji je poznat po raznovrsnoj flori i fauni. Ovde sedumi rastu na stenovitim padinama i livadama, gde formiraju guste prostirke i pružaju pejzaž jedinstvene lepote.
Ovi tepisi se najčešće formiraju od vrste sedum spurium, takođe poznate kao „Zmajeva krv„.

Ovakav naziv potiče od jarko crvenog soka koji se proizvodi kada se biljka ošteti. Ovaj sok se vekovima koristio u tradicionalnoj medicini i kao boja za tkanine i ćilime.

Sedum Spurium ima male, mesnate listove koji formiraju gustu prostirku, poput živog tepiha.

Sedum spurium

Pojava tepih seduma u Srbiji: Putovanje kroz vreme

Tepih sedumi su vekovima deo pejzaža Srbije. Prvi su ih dokumentovali botaničari u XIX veku, koji su bili zadivljeni njihovom sposobnošću da napreduju u teškim uslovima i njihovim jedinstvenim izgledom. Tepisi su tokom godina postali simbol bogate i raznovrsne flore Srbije i zaštićeni su kao deo prirodnog nasleđa zemlje.

Umetnost proizvodnje tepih seduma

Proizvodnja Sedum tepiha je delikatan i radno intenzivan proces. Počinje sa selekcijom vrsta pogodnih za formiranje tepiha. Sledi sakupljanje biljaka, koje se zatim pažljivo razmnožavaju u stakleniku ili rasadniku. Kada biljke narastu do dovoljne veličine, sade se na konačno mesto. Najčešću primenu tepih sedumi nalaze na ekstenzivnim zelenim krovovima.

Vrste seduma koje su pogodne za formiranje tepiha za zeleni krov su:

Sedum Acre
Sedum Album
Sedum Spurium
Sedum Kamtschaticum
Sedum Sekangulare

Sve vrste su poznate po niskom rastu, brzom širenju i brzom pokrivanju tla, što ih čini idealnim za stvaranje zelenog krova ili živog zida koji nije potreban za održavanje i otporan je na sušu.

Ključ za proizvodnju uspešnog tepiha seduma je da se biljkama obezbedi dobro drenirano zemljište i odgovarajuća količina izlaganja suncu, kao što bi imali u prirodi. (za krovove se koristi supetrat ZSB 1 ek)  Takođe je važno redovno održavati tepih uklanjanjem mrtvih ili žutih listova i orezivanje biljaka po potrebi.

Proizvodnja tepih seduma u Srbiji ima tradiciju, spaja znanja i stručnosti botaničara, hortikulturista i baštovana. Ovi tepisi su svedočanstvo lepote i otpornosti flore Srbije i nude jedinstven i fascinantan uvid u prirodno nasleđe zemlje.

Gde se primenjuju tepih sedumi

Tepih sedumi su u Srbiji poslednjih godina postali popularan prekrivač zelenih krovova. Različite vrste biljaka seduma, čvrsto zbijene jedna uz drugu, stvaraju izgled tepiha na krovu. Ovakvi zeleni krovovi obezbeđuju niz ekoloških i praktičnih prednosti za zgradu i okolinu.

U Srbiji je upotreba sedum tepiha kao oblika zelenog krova široko prihvaćena iz mnogih razloga. Prvo, biljke seduma deluju kao prirodna izolacija, pomažući da se reguliše temperatura unutar zgrade i smanjuju troškovi energije za grejanje i hlađenje. Drugo, biljke upijaju kišnicu, smanjujući količinu oticanja vode i sprečavaju poplave. I, naravno, poboljšavaju, kvalitet vazduha jer biljke oslobađaju kiseonik i apsorbuju ugljen-dioksid. Beogradska firma Živeti sa biljkama, poseduje matične zasade velikog broja vrsta seduma i razmnožava ih za izradu zelenih krovova kao i za ozelenjavanje površina sa plitkim zemljištem i onih izloženim stalnom zagrevanju.

tepih sedumi za zeleni krov

Zašto postavljati tepih sedume na krov

Pored ovih ekoloških prednosti, tepih sedumi su korisni za zgradu. Mogu produžiti životni vek krova, jer ga štite od UV zračenja, promena temperature i ostalih meteroloških pojava. Ovo može rezultirati značajnim uštedama za vlasnike zgrada, jer ne moraju  često da popravljaju krov.

Postavljanje tepih seduma

Postavljanje tepih seduma je relativno jednostavno i mogu ga obaviti profesionalci ili „uradi sam“ entuzijasti. Ukoliko spadate u entuzijaste i želite da se sami oprobate u uzgoju seduma, tu smo za vas, pružićemo vam stručnu pomoć i savete. Kod nas možete nabaviti i različite vrste sadnica seduma, pogdnih za tepih sedume.

Postupak izrade tepih seduma najčešće izgleda ovako:

Prvo se postavlja vodootporna membrana preko krova da bi se zaštitila zgrada. Nakon toga sledi sloj podloge za uzgoj, onda biljke seduma, koje se pričvršćuju na mestu. Jednom kada se biljke ukorene, one će rasti i širiti se, stvarajući bujni izgled nalik tepihu.

Tepih sedumi su isplativo, praktično i ekološki prihvatljivo rešenje za zelene krovove. Pružaju niz prednosti, od smanjenja troškova energije i poboljšanja kvaliteta vazduha do povećanja životnog veka krova i smanjenja rizika od lokalnih poplava.

Ako vas zanima ova tema, možete se inforimisati na našem sajtu i saznati više o sedumima i njihovom uzgoju putem https://www.zelenikrov.rs/o-nama/