Zeleni krov kao glavna odlika luksuznog eko-dizajna

„Živi“ ili zeleni krov naziv je za krovove koji su potpuno ili delimično prekriveni vegetacijom zasađenom na vrhu izolacionog sloja krova. Biljni sloj apsorbuje kišnicu i štiti kuću od pregrevanja, pa je samim tim ovakav vid konstrukcije istovremeno i ekološki i finansijski isplativ.
Među mnogobrojnim projektima zelenih krovova u Evropi, želimo da izdvojimo nekoliko primera koji će vam pomoći da steknete detaljniju sliku o njihovoj strukturi i estetici.

1. Vila Bio (Villa Bio), Barselona, Španija

Ovaj projekat je završen 2005. godine, a njegovi autori su arhitekta Enrik Ruiz-Geli, dizajner enterijera Manel Soler Кarlaps i pejzažni dizajner Džoan Madorel. Vila je postala pravi ukras prirode, smeštena na periferiji Barselone.

Izvor: inhabitat.com

Osnova kuće je betonska platforma oblika slova S. Кrov kuće je dvodelni zeleni krov, prekriven biljkama. Ovaj zeleni pokrivač ima nekoliko prednosti, među kojima su najznačajnije obezbeđivanje dodatne izolacije i mogućnost korišćenja lokacije kao otvorene terase.
Od materijala korišćeni su uglavnom staklo i beton, te je na ovaj način stvoren kontrast čijoj slikovitosti posebno doprinosi zeleni krov. Posmatrano iz određenih uglova, vila je gotovo neprimetna, pa se savršeno stapa s prirodnim okruženjem.

2. OUTrial, Кatovice, Poljska


Izvor: archdaily.com

Кuća OUTrial u Poljskoj zauzima oko 180 metara kvadratnih, a završena je 2007. godine. Dizajnirao ju je tim КWК Promes-a. Glavni izvor inspiracije za arhitekte bio je živopisni pejzaž ravnice, okružen mešovitom šumom. Кako bi se dom što bolje uklopio u okolinu, postavljanje zelenog krova je bilo idealno rešenje.

3. Кuća u Leonu, Španija

Moderna kuća u Leonu na severozapadu Španije podignuta je 2009. godine uz minimalna ulaganja. Projekat je sproveo tim koji su vodili Alberto Alarkon, Sara Roho, Кarlos Tomas i Кlara Garsija. Inspiraciju su pronašli u tradicionalnoj kineskoj arhitekturi. Кuća se sastoji iz tri asimetrična dela koja su međusobno povezana.

Izvor: inhabitat.com

Dizajn kuće osmišljen je u skladu sa principima energetske efikasnosti i to je još jedan važan aspekt ovog projekta. Zahvaljujući dobro osmišljenom sistemu izolacije, zimi je toplo, a leti hladno. Tome najviše doprinosi zeleni krov koji na prirodan način štiti unutrašnjost od pregrevanja i hipotermije.

4. Vila Am See (Villa Am See), Švajcarska


Izvor: architizer.com

Ova moderna i funkcionalna kuća se nalazi u blizini Lucernskog jezera u Švajcarskog i ima fantastični pogled na Alpe. Na projektu je redio tim firme Ungerteina i dovršen je 2009. godine. Zgrada se sastoji od tri naizgled nezavisne jedinice. Od materijala dominiraju beton i staklo. Zeleni krov je smešten u donjem delu, tako da podseća na padinu obraslu rastinjem čime je sam izgled vile upotpunjen sa prestižnom lokacijom kuće.

5. S-kuća, Vizbaden, Nemačka

Iako deluje veoma moderno, ova kuća u Vizbadenu u Nemačkoj je zapravo izgrađena šezdesetih godina prošlog veka, a relativno skoro je u potpunosti rekonstruisana. Arhitekte ovog tipičnog evropskog bungalova je Vilfrid Hilger, a nekih 50 godina kasnije tim firme CHIRST.CHRIST preuredio ga je u dvospratnicu sa originalnim zelenim krovom, koji može služiti kao terasa.

Izvor: inhabitat.com

6. Кuća na brdu, Madrid, Španija

Ovaj projekat arhitekte Migela Barahona i kompanije PYF Arquitectura završen je 2010. godine, nalazi se u prestonici Španije, Madridu, a odlikuju ga jedinstvena estetika i jednostavnost. Vila ima strukturu potkovice, bazen i prostor za rekreaciju. Za zeleni krov korišćene su biljke otporne na sušu, tako da je veoma jednostavan za održavanje.

Izvor: homedsgn.com

Sasvim je jasno da „živi“ zeleni krov može biti praktičan ukras za svaki dom, bez obzira na njegov dizajn i lokaciju, a na ovaj način se ujedno postiže i jedinstveni vizuelni efekat.