6 seduma za sve prilike

U svetu biljaka, sedumi su kombinacija skromnosti, plemenitosti i nenametljive lepote. Ne traže ništa, a mnogo daju. Njihovo ime potiče iz latinske reči sedere, što znači umiriti, jer su se listovi nekih vrsta koristili, kao melemi za rane i povrede. Njihovi listovi i cvetovi ukrašavaju i najnepristupačnija mesta poput šupljina u zidovima, kamenju, zato mogu biti idealan izbor za kamenjare, zelene zidove, krovne vrtove. Pripadaju porodici Crassulaceae i za sada je poznato preko 400 različitih vrsta. Ovaj broj nikada nije tačan, jer svakoga dana niču novi hibridi. Razlikuju se po obliku i boji listova i svetova. Takodje postoje u raznim visinama. Cvetovi seduma imaju najčešće 5 latica, nekad 4. a redje 6. Kod velićine seduma je dekorativan i sam list. Cvetanje seduma traje od 6 do 8 nedelja a dekorativna lisna rozeta i dalje ulepšava prostor. Najbolji efekat daju kada se posade u grupi, ili  kombinuju različite vrste na većoj površini.

Sedumi su najjednostavniji vid vegetacije koja se može posaditi na zelenim krovovima, što je jedan od načina kako da se dobije energetski pasoš.

Mi ćemo vam opisati 6 vrsta, koje možete kombinovati da biste dobili na živopisnosti prostora, bez obzira na veličinu površine.

Sedum album „coral“ carpet ili koralni tepih

Mali, sočni, izduženi listići postaju crvenkasto braon na jesen i zimu. Sitni, zvezdasti, beli cvetovi u grozdovima cvetaju sredinom leta. Raste do 15cm,

„Coral Carpet“ mladi izdanci su losos-narandžaste boje, sazrevaju do svetlo zelene boje i na kraju postaju crvenkasto-bronzani zimi. Grozdovi sitnih belih do bledo ružičastih cvetova pojavljuju se iznad lišća početkom leta.

Najbolje je saditi u grupama ili u vidu tepiha kao pokrivač tla. Dosta dobro podnose i polu senku ali ipak više vole sunčana mesta.

Sedum album 'coral carpet'

Sedum dasyphyllum „Major“

Spada u niske sedume, raste od 2 do 5cm a širi se od 15 do 20cm. Sočni listići u nijansama plavičasto – zelene i srebrne boje, spiralno se uvjaju u 4-5 redova oko stabiljke. Za vreme suše ili niskih temperatura, ovi listići dobiju ljubičaste i roze nijanse. Cvetaju belim, zvezdastim cvetovima sa nežno roze nijansama pri sredini.

S lakoćom formiraju tepih, ako se posade u grupama, odlično se uklapa sa čuvarkućama.

Sedum rupestre „Angelina“

Nizak sedum, koji formira prekrivač, tako da ga možete u tu svrhu lepo kombinovati sa prva dva, i na taj način dobiti na raznolikosti boja. Raste do 15cm, krase ga zlatno žuti listići igličastog oblika i zvazdasti cvetići, koji se pojavljuju sredinom leta. Sjano deluje na osunčanim prostorima. Svetlo žuta nijansa će na senovitim mestima dobiti boju limete.

Dobra vest: ovaj sedum oprašta zanemarivanje!

Sedum rupestre „blue“

Sličan je kao Angelina, samo sivo plave boje a cveta žutim cvetićima. Cveta sredinom leta, a cvetovi se izdižu na stabiljkama dugim do 20cm poput grupisanih žutih zvezdica. Sama biljka dostiže visinu od 10 do 20cm, i jako se brzo širi. Tokom zime njegovi plavi listići dobiju nijansu lavande preko srebrno plave podloge.

Dobro podnosi sušu, voli sunce, i potrebno orezivanje.

Sedum spurium „Fuldaglut“

Nisko rastući sedum lako formira prostirku, obično se gaji kao pokrivač tla. Poreklom je sa Kavkaza. Ovo je zimzelena biljka koja se obično diže samo 10-15cm u visinu, ali se širi i do 50cm puzećim, granatim stabljikama koje se lako ukorenjuju u čvorovima. Debeli, sočni, listovi nalik laticama ruže su nazubljeni pri krajevima. Listovi su srednje zeleni sa crvenkastim ivicama. Donji listovi stabljike su listopadni, ali noviji listovi u blizini vrhova stabljika su zimzeleni, obično postaju tamno bordo u jesen zbog prezimljavanja. Listovi su raspoređeni u dva reda duž stabljike. Sitni, sa pet latica, zvezdasti, ružičasto-crveni cvetovi, cvetaju od kasnog proleća do sredine leta.

Najbolje će se pokazati na potpuno osunčanom mestu i dobro dreniranom tlu.

Sedum spurium crveni sedum sa Kavkaza

Sedum spathulifolium „Cape Blanco“

I ovaj sedum spada u niske sedume, naraste do 10cm, formira simpatičnu prostirku i savršeno se kombinuje sa prethodnih 5 sa našeg spiska. Debeljuškasti listići svetlo tirkizne boje sa nijansama ljubičaste i puderastim efektom svojim oblikom podsećaju na ružin cvet. Naraste do 10 cm u visinu. Cvetovi su žuti, zvezdasti, 1,5 cm u prečniku i pojavljuju se u kasno leto.

Sedum-spathulifolium-Cape-Blanco

Nega seduma

Ono što je zajedničko ovim sedumima, a i sedumima generalno jeste da ovim biljkama treba vrlo malo pažnje ili nege. Oni će uspevati u uslovima u kojima uspevaju mnoge druge biljke, ali će podjednako dobro uspevati i u manje gostoljubivim oblastima. Idealni su za onaj deo vašeg dvorišta koji dobija previše sunca ili premalo vode da bi bilo šta drugo raslo. Možete ih posaditi i na zeleni krov, i u kamenjar ili u dekorativne ćupove, biće svuda podjednako srećni, dokle god nema vlage. Uobičajeno ime za Sedum je Stonecrop jer se mnogi baštovani šale da samo kamenju treba manje nege i da živi duže.

Cena seduma

Cenu seduma određuje vrsta, forma i starost.
Najčešće forme su rasad, sadnice razvijene u saksijama, tepih sedumi.
U ponudi imamo razne vrste rasada seduma čija se cena najčešće kreće u rasponu 20- 60 dinara po komadu.
Takođe možemo ponuditi sedume razvijene u saksijama 9 i 20cm čija se cena kreće od 50- 95 dinara po komadu.
Cena reznica seduma za formiranje zelenih krovova zavisi od izbora vrste i količine.
takođe za veće količine možemo ponuditi i tepih sedume a cena je stvar dogovora.