– Automatski zalivni sistemi i zeleni krovovi

Period do početka letnje sezone je idealan da se upoznamo sa automatskim sistemima za navodnjavanje.
Bez vode sva živa bića umiru, uključujući i biljke. Ključ bogatog prinosa je, između ostalog, pravilno i redovno zalivanje hortikulturnih useva.

Ali šta ako nema načina da stalno budete u zemlji? Ili jednostavno ne želite da trošite dragoceno vreme šetajući sa kantom za zalivanje? U ovom slučaju će pomoći ugradnja automatskog navodnjavanja. Takav zalivni sistemi su dostupni da se kupe kao kompletni ili u delovima, u zavisnosti šta nam je tačno neophodno.

Vrste sistema

Postoji nekoliko vrsta automatskog zalivanja:

  • Veštačka kiša
  • Kap po kap

Razmotrimo prednosti i nedostatke svakog od njih.

Kiša nad baštom

Princip zalivnog sistema u vidu veštačke kiše se odvija tako da se voda iz prskalica, koja dolazi pod visokim pritiskom u sistem za navodnjavanje, raspršuje u vazduhu u ogroman broj kapljica, stvarajući utisak kiše. Može se koristiti:

u bašti;

u dvorištu;

parkovima;

staklenicima;

zelenim krovovima;

u oblastima sa različitim zelenilom.

Najjednostavniji sistem za navodnjavanje prskalicama sastoji se od:

Pumpe, creva i prskalice za vodu.

Umesto creva, mogu se koristiti cevi položene u plitki rov sa izloženim samo pištoljima za prskanje. Ako se umesto cevi koristi fleksibilno crevo, onda će ga biti potrebno odmotati za vreme navodnjavanja i, koristeći uređaje za grananje, na njih povezati prskalice za vodu.
Ovakav zalivni sistem se sasvim opravdano naziva još i „pametnom kišom“. Na kraju krajeva, kada ga jednom programirate prema određenom rasporedu, on će se redovno uključivati. To znači da možete bezbedno napustiti vikendicu i ne plašiti se da će se zemlja i vaše biljke osušiti. Sistem zaliva samo kada je zaista potrebno. A kada u sistem dodate senzor vlage ili padavina, on će se automatski isključiti ako pada kiša ili kada tlo upije dovoljno tečnosti.

Sistem je lako prilagodljiv i pogodan je za navodnjavanje velikih površina zemljišta.

Pored funkcije navodnjavanja, kapljice vode koje lete pod pritiskom ispiraju prašinu i prljavštinu sa zelenih površina i otklanjaju male insekte koji su štetni.

Postoji važan uslov koji se mora poštovati prilikom upotrebe prskalica, a to je obavezno poštovanje jednakosti između izlivene vode i sposobnosti tla da apsorbuje vlagu. Neophodno je urediti funkcionisanje sistema tako da se voda iz njega izliva tačno onoliko koliko je potrebno za navodnjavanje, inače bi tlo moglo biti poplavljeno – na lokaciji će se pojaviti lokve, koje neće samo pokvariti izgled zelene površine, već može i uništiti vegetaciju.

zalivanje krovnih bašti

Sistem „kap po kap“

Ova vrsta zalivnog sistema se smatra najekonomičnijom vrstom navodnjavanja, jer obezbeđuje ravnomerno snabdevanje malim količinama vode direktno u region korena biljaka. Ovo je najpopularnija metoda za upotrebu u plastenicima i staklenim baštama.

Kap po kap zalivni sistem može imati dva tipa:

  1. Kao traka za kapanje ili perforirano crevo koje se jednostavno odvija između biljaka i povezuje sa izvorom vode;
  2. Kao komplet koji se sastoji od creva na kom se nalazi kapaljka.

Moguće je organizovati sistem za navodnjavanje kap po kap bez nedostatka centralnog vodosnabdevanja, direktno iz bazena s vodom (na primer, iz bureta). U ovom slučaju, možete ne samo da pratiti temperaturu isporučene tečnosti (za neke biljke je korisno samo „toplo“ zalivanje), već i dodati neophodna đubriva u vodu.

Još jedna prednost ovog sistema je što olakšava pristup kiseoniku korenima biljaka i ne remeti strukturu zemljišta. Ne bojte se da će zemlja biti preplavljena vodom ili presušena. Ujedno, ništa vas ne sprečava da povežete eksterni tajmer i podesite potrebne intervale i trajanje zalivanja.

Jedini nedostatak takvog sistema je njegova lokacija – direktno pored sloja tla. Postoji velika verovatnoća da će sitni ostaci, prljavština ili prašina ući u cev. Da bi se izbegla začepljenja, mora se periodično čistiti.

Podzemno navodnjavanje

Podzemno navodnjavanje se realizuje pomoću sistema za navodnjavanje koji se nalazi pod zemljom. U cevima položenim na dubini od 25-30 cm napravljene su minijaturne rupe kroz koje voda dolazi direktno do korena biljaka. Korisno je koristiti takav sistem za navodnjavanje:

za grmlje;

drveće;

vinograde;

plastenike.

Korenjei biljaka dobija dovoljno kiseonika. Takođe, eliminiše potrebu za čestim otpuštanjem tla. Ovo navodnjavanje je korisno koristiti tamo gde postoji nedostatak vode. Pored toga, unos tečnosti je značajno smanjen.

Automatski sistem za navodnjavanje mora biti pravilno planiran. Za početak je važno pravilno odabrati materijal za cevovod. Proizvodi se mogu koristiti od metala i plastike. Metal je čvrst, pouzdan i dugo će trajati. Glavni nedostatak je što je metal podložan koroziji i način ugradnje takvog sistema zahteva određene veštine. Plastika je, s druge strane, izdržljiva i glatka, što će doprineti dobrom cirkulisanju vode. Najsigurnije u ovom slučaju su polietilenske cevi. Oni izdržavaju niske temperaturne promene i ne pucaju kada se voda u njima zamrzne.

Pouzdan zalivni sistem od kvalitetnog materijala služiće vas dugi niz godina. Rasteretiće vas obaveze svakodnevnog zalivanja vaše zelene bašte.
Ključno je napraviti pravi izbor, kupiti potrebne komponente i pravilno ih instalirati. Od ovoga će zavisiti budućnost vašeg zelenila i biljaka!